Czy wiesz, że...

... czekolada poprawia zdolności umysłowe? Zjedzenie mlecznej lub gorzkiej czekolady poprawia zdolności zapamiętywania, koncentrację oraz czas reakcji. Wiąże się to ze zwiększeniem przepływu krwi do mózgu. Czekolada zawiera wiele substancji stymulujących, jak teobromina, fenetylamina (fenyloetyloamina) i kofeina. 

Nasze zdrowie

Jesteś tym, co jesz! - przegląd produktów

  • Czy wiesz, co jesz? Kolorowa etykietka i ładne opakowanie, to przykrywka!

    W życiu nie sposób obejść się bez jedzenia. Asortyment produktów spożywczych wciąż się zwiększa, co motywuje nas do żywieniowych eksperymentów. Zanim jednak włożymy coś do koszyka sprawdźmy skład danego produktu a jeśli użyta do opisu nomenklatura okaże się nam nieznajoma wróćmy do domu i przewróćmy Internet i książki do góry nogami.

    Na nasze zdrowie musimy pracować przez całe życie.

 

Sekrety długowieczności

  • Chcesz dożyć sędziwego wieku i cieszyć się pełną sprawnością fizyczną i psychiczną?

    Sekret długowieczności został częściowo poznany dzięki wieloletnim badaniom nad najstarszymi ludźmi, które zostały przeprowadzone przez dr. T. Perlsa oraz M. Silver. Znajomość zasad, jakimi kierują się ludzie długowieczni i mający dobre samopoczucie, pozwala lepiej wykorzystać potencjał drzemiący w każdym człowieku. Biorąc pod uwagę badania można wyróżnić trzy obszary krytyczne, na które mamy wpływ.

 

Z apteki natury - Mięta pieprzowa

  • Przyjemnie chłodzi, pomaga ma problemy żołądkowe, a do tego pysznie smakuje!

    Choć wzmianki i mięcie znajdują się już w starożytnych pismach, mięta pieprzowa została odkryta około 350 lat temu w Anglii. Powstała ona ze spontanicznego zmieszania się dwóch gatunków: mięty nadwodnej i mięty zielonej. Szybko została wprowadzona do uprawy i rozpowszechniła się w Europie.

 

Kraina smaku - pieprz czarny

  • Czy wiesz jakie właściwości ma pieprz czarny?

    Z rośliny zwanej pieprzem czarnym (Piper nigrum L.) poprzez odmienną obróbkę ziaren uzyskuje się przyprawy: pieprz czarny, pieprz biały, pieprz zielony oraz pieprz czerwony. Pieprz czarny pochodzi z Indii, ale już starożytni Grecy i Rzymianie sprowadzali go drogą lądową do Europy. Na dobre rozpowszechnił się dzięki podróżom Vasco da Gammy. Obecnie największym producentem i eksporterem pieprzu jest Wietnam.

 

Z apteki natury - Czosnek pospolity

  • Kuzyn cebuli, którego nie lubimy za zapach, ale cenimy za wartościowe składniki.

    Ojczyzną czosnku jest Wschód - Indie i Afganistan. Z tych terenów już w starożytności czosnek rozpowszechnił się z Egipcie, Persji, Grecji i Rzymie. Podczas budowy piramid, robotnikom podawano czosnek, aby chronić ich przed chorobami. Jeden z pierwszych opisanych strajków robotniczych miał miejsce, gdy niewolnikom przestano podawać czosnek.

 

Strona 3 z 9

Złota myśl

Urodziłeś się po to, aby wieść nadzwyczajne życie, robić nadzwyczajne rzeczy i pomóc nadzwyczajnej liczbie ludzi!

— M. Litman 

Reklama

Reklama