Czy wiesz, że...

... samo wykrzywienie twarzy w geście uśmiechu daje nam pozytywny zastrzyk endorfin (hormonu szczęścia), co wpływa korzystnie na nasze samopoczucie? To tłumaczy, dlaczego wolimy przebywać z osobami uśmiechniętymi. Ponadto stanowi to istotną kwestię autoprezentacji. Uśmiechaj się zatem gdzie i kiedy jest to tylko możliwe - istnieje bowiem 90% szans, że nasz uśmiech zostanie odwzajemniony, przez co poprawimy także samopoczucie drugiej osoby. 

Nasze zdrowie

Winogrona - boskie owoce

  • Rzymianie mawiali, że w winie spoczywa prawda o człowieku, w wodzie zaś jego zdrowie...

    Winorośl to jedna z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Historia jej sięga czwartego tysiąclecia przed naszą erą. Winogrona są tak smacznymi i wartościowymi owocami, że najchętniej zjada się je na surowo. Niemniej ich dodatek może uatrakcyjnić i wzbogacić w cenne składniki wiele potraw.

 

Sekrety czekolady

  • Dziewięć osób na dziesięć przyznaje, że uwielbia czekoladę.
    Ta dziesiąta nie mówi jednak prawdy.

    Od tysiącleci czekolada fascynowała, rozbudzała emocje i wyostrzała zmysły. Wielu zastanawiało się nad siłą z jaką odzdziaływuje ona na nastrój czy umysł. Jaka jest jej historia? Na czym polega jej magia? Czy czekolada jest zdrowa? Czas poznać jej największe sekrety.

 

Herbaciany cykl - herbata dawniej i dziś

  • Herbata zachwyca nas smakiem i aromatem od tysiącleci. Jaka jest jej historia?

    Stolicą herbaty są Chiny. Niezwykły smak tego napoju sprawił, że bardzo szybko stała się popularna na wszystkich kontynentach. Wiążą się z nią różne legendy i zwyczaje, które pozostały do dziś w nazwach jej odmian lub tradycyjnych rytuałach.

 

Ryby - samo zdrowie, ale...

  • Jakie są najbardziej wartościowe składniki w rybim mięsie? Jak zminimalizować ryzyko związane z metalami ciężkimi?

    W zeszłym roku przeciętny Polak zjadał o połowę mniej ryb niż mieszkańcy innych krajów europejskich i kilkakrotnie mniej od światowych liderów - Japończyków (rocznie 65,8 kg na osobę) i Norwegów (46,3 kg). Czy jest jakiś związek między długowiecznością a rybami? Depresją a rybami? A demencją? Okazuje się, że tak. Poniżej kwintesencja tego, co warto wiedzieć o rybie.

 

Niepewna przyszłość napojów gazowanych

  • Prowadzenie zdrowego stylu życia wyklucza spożywanie (poza wodą) napojów gazowanych i wód smakowych.

    Prowadzone przez wiele lat badania udowodniły, że działanie napojów gazowanych na organizm człowieka jest jednoznacznie negatywne. W roku 2006 ludzkość wypiła ponad 190 miliardów litrów bezalkoholowych napojów gazowanych. Jest to ilość, której ustępują soki naturalne i mleko. Według danych ACNielsen Polsce od grudnia 2006 r. do stycznia 2007 r. sprzedaż napojów gazowanych wzrosła o ponad 23%, a soków, nektarów i napojów niegazowanych o 17% w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej. Przeciętny Polak w ciągu roku spożywa 65 litrów napojów gazowanych oraz 21 litrów soków owocowych.

 

Strona 5 z 9

Złota myśl

Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki.

— Mark Twain 

Reklama

Facebook

Reklama