Czy wiesz, że...

... nasze geny wpływają na to, co lubimy, a czego nie lubimy jeść? Wyniki badań naukowców z Kings College w Londynie, którzy porównali kulinarne upodobania 3 tysięcy par bliźniaczek w wieku od 18 do 79 lat, sugerują, że gust może być kwestią genów w 41-48%. Najsilniejszy związek z genami wydaj się mieć skłonność do używania czosnku oraz picia kawy. Źródło: PAP 

Nasze zdrowie

Masło czy margaryna?

  • Tłuszcz jest niezbędny dla wchłaniania się witamin. Co na chleb, co do smażenia, a co do pieczenia?

    Gdy mowa jest o dużych pieniądzach producenci zapominają o odpowiedzialności społecznej. Raz na jakiś czas przechodzi fala dysput o skali narodowej na temat tego, co jest lepsze a co gorsze. Tak jest i było w przypadku np. margaryny i masła. Czas wyjaśnić niejasności raz na zawsze.

 

Wszystko o kaloriach

  • Obecnie coraz więcej mówi się o kaloriach. Czym są i jaki mają wpływ na nasze zdrowie i wygląd?

    Kaloria to jednostka miary energii. W skrócie oznaczane cal. Zazwyczaj jednak korzystamy z kcal, gdzie przedrostek k to kilo (tysiąc). Co dostarcza nam energii? Praktycznie wszystko, co spożywamy, poza witaminami, minerałami, przeciwutleniaczami, błonnikiem i wodą.

 

Obalamy mity na temat depresji

  • Czym jest depresja? Jakie są jej objawy i skutki? Jak ją leczyć? Jak wspierać najbliższych?

    Obecnie coraz więcej osób choruje na depresję. Choroba paraliżuje ich życie osobiste i zawodowe. Choć leczenie psychologiczne i farmakologiczne są niezwykle ważne, wsparcie i zrozumienie ze strony najbliższych bywa nieocenione.

 

Strona 9 z 9

Złota myśl

Całe szczęście i pomyślność naszego życia zależy od dobrego użytku, jaki zrobimy z naszych namiętności.

— Kartezjusz 

Reklama

Facebook

Reklama