Czy wiesz, że...

... nasze geny wpływają na to, co lubimy, a czego nie lubimy jeść? Wyniki badań naukowców z Kings College w Londynie, którzy porównali kulinarne upodobania 3 tysięcy par bliźniaczek w wieku od 18 do 79 lat, sugerują, że gust może być kwestią genów w 41-48%. Najsilniejszy związek z genami wydaj się mieć skłonność do używania czosnku oraz picia kawy. Źródło: PAP 

Niezwykła lekcja o dyskryminacji (eksperyment Elliot)

Jane Elliot była nauczycielką w niedużej wiejskiej szkole, gdy światem wstrząsnęła wiadomość o zamordowaniu Martina Lutera Kinga. Postanowiła swoim podopiecznym wytłumaczyć, na czym polega dyskryminacja przeprowadzając dość nietypową lekcję.

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

Złota myśl

Miej czas na to, aby pomyśleć - to źródło mocy. Miej czas na modlitwę - to największa siła na ziemi. Miej czas na uśmiech - to muzyka duszy.

— Matka Teresa z Kalkuty (1910–1997) 

Reklama

Facebook

Reklama