Nasze zdrowie
Masło czy margaryna?

Czy wiesz, że...
... pocałunek przyspiesza przemianę materii, pozwala spalić do 90 kalorii oraz uaktywnia 29 mięśni twarzy (co działa jak krem przeciwzmarszczkowy)?
-
Tłuszcz jest niezbędny dla wchłaniania się witamin. Co na chleb, co do smażenia, a co do pieczenia?
Gdy mowa jest o dużych pieniądzach producenci zapominają o odpowiedzialności społecznej. Raz na jakiś czas przechodzi fala dysput o skali narodowej na temat tego, co jest lepsze a co gorsze. Tak jest i było w przypadku np. margaryny i masła. Czas wyjaśnić niejasności raz na zawsze.
W kontekście zdrowia spożywanie zarówno masła jak i margaryny należy ograniczać do minimum z uwagi na ich wysoką zawartość tłuszczy. W przeciwieństwie do margaryny, masło zawiera [[cholesterol]] oraz tłuszcze nasycone, które powodują wzrost cholesterolu, w tym także złego cholesterolu (niskiej gęstości - LDL) i przyczyniają się do wzrostu ryzyka wystąpienia wielu chorób miażdżycowych. Amerykańskie Stowarzyszenie Serca zaleca by ograniczyć tłuszcze nasycone do 7% całkowitej ilości kalorii, natomiast cholesterol do 200 mg dziennie. Warto wiedzieć, że tylko 100 g masła zawiera aż 47 g tłuszczów nasyconych oraz 221 mg cholesterolu.
Masło ma jednak swoje zalety: spożywanie masła powoduje zwiększoną absorpcję składników odżywczych z jedzenia i ma więcej naturalnie występujących składników odżywczych oraz witamin (szczególnie witamina A i D) niż margaryna.
Margaryna jest jednak zdrowsza dla naszego serca. Ale nie wszystkie jej rodzaje. Niektóre margaryny (ciężkie) zawierają wysoki poziom tzw. trans tłuszczów (pełna nazwa to: izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych), które należą do grupy tłuszczów nienasyconych. Mają one podobne niekorzystne właściwości, co tłuszcze nasycone, a więc również podnoszą ryzyko wystąpienia chorób miażdżycowych oraz ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia nawet o 53% bardziej niż w przypadku spożywania tej samej ilości masła (wg Harvard Medical Studies). Tego typu margaryny należy się zatem wystrzegać bardziej niż masła i wybierać lekkie margaryny, które nie zawierają trans tłuszczów a tłuszcze nasycone ograniczone są do minimum (ok. 8/100 g).

Z uwagi na naturalnie występujące w maśle składniki odżywcze oraz witaminy, warto by było one integralną częścią jadłospisu dzieci do lat 7 (wg Instytutu Matki i Dziecka). W późniejszym okresie należy przejść na margarynę lekką niezawierającą trans tłuszczów. Również dla kobiet w ciąży oraz karmiących bardziej odpowiednie będzie masło ewentualnie miks. Jaki? Ta tabela powinna pomóc w wyborze: test mieszanek tłuszczu mlecznego i tłuszczów roślinnych.
Złota myśl
I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat sprzyja potajemnie Twojemu pragnieniu.
— Paulo Coehlo
— Paulo Coehlo
Komentarze
Izomery trans podwyższają poziom insuliny we krwi, pozwalają na przepływ substancji obcych do wnetrza komorek powodując ich zmutowanie, zwiększają stężenia cholesterolu we krwi oraz zaburzają procesy odpornościowe organizmu. Mogą także działać niekorzystnie na płód.
Ja osobiście smaruję kanapki cienko masłem. Nawet jeśli jest to mała ilość to i tak pomaga mi ona przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach z reszty spożywanego w danym momencie pokarmu które chociaż zawarte w danym posiłku były by i tak nie przyswojone gdyby nie tłuszcze właśnie pochodzące z masła.
Na walkę z cholesterolem są o wiele lepsze sposoby niż odstawianie masła w niepamięć.
Pokarmy obfitujące w tłuszcz oczywiście też wpływają na wzrost tkanki tłuszczowej lecz nie w takim stopniu jak węglowodany, gdyż tłuszcz pokarmowy może dostarczyć komorkom tłuszczowym jedynie kwasów tłuszczowych (glicerol dostarczany przez tłuszcze nie jest aktywowany prze nasz organizm).
Ponadto przy diecie bogatej w węglowodany,a zarazem ubogiej w tłuszcze, organizm zwiększa syntezę kwasów tłuszczowych.
Pamiętajmy zatem aby nie łączyć zbyt dużej liczby tłuszczów z węglowodanami (szczególnie tłuszczy nasyconych) gdyż nie wpływa to w sposób korzystny na kompozycje naszego ciała oraz nie jest zdrowe.
Margaryna (pod nazwą "tłuszcz cukierniczy") jest we wszystkich słodyczach oraz ciastach kupowanych w cukierniach. W domu ciasto można upiec na maśle.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.