Czy wiesz, że...

... witamina C, która jest tak ważna dla ludzi, jest wręcz niezbędna dla wzrostu roślin? Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Exeter (Wielka Brytania) i Shimane University (Japonia). Do tej pory wiedziano tylko, że witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem roślin, który pomaga im w walce z suszą, ozonem czy promieniami UV. - "Kiedy odkryliśmy, że enzym jest kodowany w dwóch genach, mogliśmy wyhodować rośliny, w których nie występowała witamina C. Odkryliśmy, że są niezdolne do wzrostu" - stwierdza szef badań, profesor Nicholas Smirnoff. Źródło: Phys.org 

Nasze zdrowie

Weź głęboki oddech..

  • Czy potrafisz prawidłowo oddychać?

    Proces oddychania to nie tylko sposób na dostarczanie tlenu do organizmu, ale także metoda oczyszczania, pozbywania się zbędnych substancji. Prawidłowe oddychanie pozwala usunąć więcej niepotrzebnych składników niż przez inne układy wydalnicze. Głęboki, długi i regularny oddech świadczy o dobrej formie i wewnętrznym spokoju. Płytki, szybki dowodzi znerwicowania, wyczerpania i napięcia.

 

Herbaciany cykl - napój Rooibos

  • Rooibos (czyt. rojbos, rojbusz) to napój niezwykły. Świetnie smakuje a lista jego korzystnych właściwości jest imponująca.

    Nazwa Rooibos (Czerwony Krzew) pochodzi od nazwy rośliny, z której jest przyrządzany - czerwonokrzewu. Często bywa mylnie kojarzony z czerwoną herbatą, choć są to napary z zupełnie innych roślin. Rooibos ma lekko słodkawy smak i nie zawiera teiny.

 

Herbaciany cykl - żółta herbata

  • Niezwykła odmiana herbaty - jej receptura do dziś znana jest nielicznym.

    Żółta herbata praktycznie nie występuje w Polsce z uwagi na bardzo ograniczoną podaż i wysoką cenę. Warto ją jednak skosztować, ponieważ oczarowuje subtelnym smakiem i przenosi wyobraźnię do pałacu chińskiego cesarza, gdzie pijało się ją wyłącznie w czasie ważnych uroczystości.

 

Herbaciany cykl - biała herbata

  • Subtelna niczym dłonie dziewic, które ją zbierają. Delikatna jest pączki listków wczesną wiosną...

    Jest to najdroższy rodzaj herbaty, w zależności od odmiany w Polsce kosztuje 30-100zł za 100g. Uważana jest za napój arystokratyczny, a dzięki jej właściwościom zwie się ją "eliksirem młodości". Do jej produkcji zbiera się tylko pączek oraz pierwszy i drugi listek wierzchołkowy. Zbierana jest ręcznie raz do roku.

 

Herbaciany cykl - czerwona herbata

  • Popularna wśród osób chcących pozbyć się tkanki tłuszczowej, czerwona herbata ma również inne zalety.

    Kiedyś zarezerwowana wyłącznie dla cesarzy, dziś każdy może poznać jej smak i płynące z niej właściwości lecznicze i "odchudzające". Jest herbatą pośrednią między herbatą czarną a zieloną. Poddaje się ją procesowi półfermentacji.

 

Strona 7 z 9

Złota myśl

Urodziłeś się po to, aby wieść nadzwyczajne życie, robić nadzwyczajne rzeczy i pomóc nadzwyczajnej liczbie ludzi.

— Mike Litman 

Reklama

Reklama