Czy wiesz, że...

... czekolada poprawia zdolności umysłowe? Zjedzenie mlecznej lub gorzkiej czekolady poprawia zdolności zapamiętywania, koncentrację oraz czas reakcji. Wiąże się to ze zwiększeniem przepływu krwi do mózgu. Czekolada zawiera wiele substancji stymulujących, jak teobromina, fenetylamina (fenyloetyloamina) i kofeina. 

Nasze zdrowie

Masło czy margaryna?

  • Tłuszcz jest niezbędny dla wchłaniania się witamin. Co na chleb, co do smażenia, a co do pieczenia?

    Gdy mowa jest o dużych pieniądzach producenci zapominają o odpowiedzialności społecznej. Raz na jakiś czas przechodzi fala dysput o skali narodowej na temat tego, co jest lepsze a co gorsze. Tak jest i było w przypadku np. margaryny i masła. Czas wyjaśnić niejasności raz na zawsze.

 

Wszystko o kaloriach

  • Obecnie coraz więcej mówi się o kaloriach. Czym są i jaki mają wpływ na nasze zdrowie i wygląd?

    Kaloria to jednostka miary energii. W skrócie oznaczane cal. Zazwyczaj jednak korzystamy z kcal, gdzie przedrostek k to kilo (tysiąc). Co dostarcza nam energii? Praktycznie wszystko, co spożywamy, poza witaminami, minerałami, przeciwutleniaczami, błonnikiem i wodą.

 

Obalamy mity na temat depresji

  • Czym jest depresja? Jakie są jej objawy i skutki? Jak ją leczyć? Jak wspierać najbliższych?

    Obecnie coraz więcej osób choruje na depresję. Choroba paraliżuje ich życie osobiste i zawodowe. Choć leczenie psychologiczne i farmakologiczne są niezwykle ważne, wsparcie i zrozumienie ze strony najbliższych bywa nieocenione.

 

Strona 9 z 9

Złota myśl

Nie poddawaj się! Idź dalej. Zawsze jest szansa, że trafisz na coś niezwykłego. Nigdy nie słyszałem, aby ktoś natknął się na coś, siedząc.

— Charles Kettering 

Reklama

Reklama