Czy wiesz, że...

... nasze geny wpływają na to, co lubimy, a czego nie lubimy jeść? Wyniki badań naukowców z Kings College w Londynie, którzy porównali kulinarne upodobania 3 tysięcy par bliźniaczek w wieku od 18 do 79 lat, sugerują, że gust może być kwestią genów w 41-48%. Najsilniejszy związek z genami wydaj się mieć skłonność do używania czosnku oraz picia kawy. Źródło: PAP 

Wolisz jeden smakołyk teraz czy dwa za 10 minut?

Poniższy film przedstawia typowe zachowania dzieci poddanych eksperymentowi z odroczoną gratyfikacją. Zadaniem dzieci jest oprzeć się pokusie zjedzenia pysznego smakołyka pod nieobecność eksperymentatora. Jeśli im się uda, dostaną drugi smakołyk i będą mogłby zjeść oba. Strategie powstrzymywania się są różne - sami zobaczcie!

Złota myśl

Nie poddawaj się! Idź dalej. Zawsze jest szansa, że trafisz na coś niezwykłego. Nigdy nie słyszałem, aby ktoś natknął się na coś, siedząc.

— Charles Kettering 

Reklama

Reklama