Czy wiesz, że...
Nasze zdrowie
-
Czy wiesz, co jesz? Kolorowa etykietka i ładne opakowanie, to przykrywka!
W życiu nie sposób obejść się bez jedzenia. Asortyment produktów spożywczych wciąż się zwiększa, co motywuje nas do żywieniowych eksperymentów. Zanim jednak włożymy coś do koszyka sprawdźmy skład danego produktu a jeśli użyta do opisu nomenklatura okaże się nam nieznajoma wróćmy do domu i przewróćmy Internet i książki do góry nogami.
Na nasze zdrowie musimy pracować przez całe życie.Więcej… Komentarze (85)
-
Chcesz dożyć sędziwego wieku i cieszyć się pełną sprawnością fizyczną i psychiczną?
Sekret długowieczności został częściowo poznany dzięki wieloletnim badaniom nad najstarszymi ludźmi, które zostały przeprowadzone przez dr. T. Perlsa oraz M. Silver. Znajomość zasad, jakimi kierują się ludzie długowieczni i mający dobre samopoczucie, pozwala lepiej wykorzystać potencjał drzemiący w każdym człowieku. Biorąc pod uwagę badania można wyróżnić trzy obszary krytyczne, na które mamy wpływ.
-
Przyjemnie chłodzi, pomaga ma problemy żołądkowe, a do tego pysznie smakuje!
Choć wzmianki i mięcie znajdują się już w starożytnych pismach, mięta pieprzowa została odkryta około 350 lat temu w Anglii. Powstała ona ze spontanicznego zmieszania się dwóch gatunków: mięty nadwodnej i mięty zielonej. Szybko została wprowadzona do uprawy i rozpowszechniła się w Europie.
-
Czy wiesz jakie właściwości ma pieprz czarny?
Z rośliny zwanej pieprzem czarnym (Piper nigrum L.) poprzez odmienną obróbkę ziaren uzyskuje się przyprawy: pieprz czarny, pieprz biały, pieprz zielony oraz pieprz czerwony. Pieprz czarny pochodzi z Indii, ale już starożytni Grecy i Rzymianie sprowadzali go drogą lądową do Europy. Na dobre rozpowszechnił się dzięki podróżom Vasco da Gammy. Obecnie największym producentem i eksporterem pieprzu jest Wietnam.
-
Kuzyn cebuli, którego nie lubimy za zapach, ale cenimy za wartościowe składniki.
Ojczyzną czosnku jest Wschód - Indie i Afganistan. Z tych terenów już w starożytności czosnek rozpowszechnił się z Egipcie, Persji, Grecji i Rzymie. Podczas budowy piramid, robotnikom podawano czosnek, aby chronić ich przed chorobami. Jeden z pierwszych opisanych strajków robotniczych miał miejsce, gdy niewolnikom przestano podawać czosnek.
Strona 3 z 9
Złota myśl
— M. Litman