Czy wiesz, że...

... kobiety, które przyjmowały 200 lub więcej miligramów kofeiny dziennie (np. dwie filiżanki czarnej kawy), były narażone na aż dwukrotnie wyższe ryzyko poronienia od tych, które na okres ciąży w ogóle przerwały spożywanie kofeiny? Natomiast przyjmowanie mniejszych niż 200 mg ilości kofeiny zwiększały to ryzyko o ok. 40%. 

Nasze zdrowie

Winogrona - boskie owoce

  • Rzymianie mawiali, że w winie spoczywa prawda o człowieku, w wodzie zaś jego zdrowie...

    Winorośl to jedna z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Historia jej sięga czwartego tysiąclecia przed naszą erą. Winogrona są tak smacznymi i wartościowymi owocami, że najchętniej zjada się je na surowo. Niemniej ich dodatek może uatrakcyjnić i wzbogacić w cenne składniki wiele potraw.

 

Sekrety czekolady

  • Dziewięć osób na dziesięć przyznaje, że uwielbia czekoladę.
    Ta dziesiąta nie mówi jednak prawdy.

    Od tysiącleci czekolada fascynowała, rozbudzała emocje i wyostrzała zmysły. Wielu zastanawiało się nad siłą z jaką odzdziaływuje ona na nastrój czy umysł. Jaka jest jej historia? Na czym polega jej magia? Czy czekolada jest zdrowa? Czas poznać jej największe sekrety.

 

Herbaciany cykl - herbata dawniej i dziś

  • Herbata zachwyca nas smakiem i aromatem od tysiącleci. Jaka jest jej historia?

    Stolicą herbaty są Chiny. Niezwykły smak tego napoju sprawił, że bardzo szybko stała się popularna na wszystkich kontynentach. Wiążą się z nią różne legendy i zwyczaje, które pozostały do dziś w nazwach jej odmian lub tradycyjnych rytuałach.

 

Ryby - samo zdrowie, ale...

  • Jakie są najbardziej wartościowe składniki w rybim mięsie? Jak zminimalizować ryzyko związane z metalami ciężkimi?

    W zeszłym roku przeciętny Polak zjadał o połowę mniej ryb niż mieszkańcy innych krajów europejskich i kilkakrotnie mniej od światowych liderów - Japończyków (rocznie 65,8 kg na osobę) i Norwegów (46,3 kg). Czy jest jakiś związek między długowiecznością a rybami? Depresją a rybami? A demencją? Okazuje się, że tak. Poniżej kwintesencja tego, co warto wiedzieć o rybie.

 

Niepewna przyszłość napojów gazowanych

  • Prowadzenie zdrowego stylu życia wyklucza spożywanie (poza wodą) napojów gazowanych i wód smakowych.

    Prowadzone przez wiele lat badania udowodniły, że działanie napojów gazowanych na organizm człowieka jest jednoznacznie negatywne. W roku 2006 ludzkość wypiła ponad 190 miliardów litrów bezalkoholowych napojów gazowanych. Jest to ilość, której ustępują soki naturalne i mleko. Według danych ACNielsen Polsce od grudnia 2006 r. do stycznia 2007 r. sprzedaż napojów gazowanych wzrosła o ponad 23%, a soków, nektarów i napojów niegazowanych o 17% w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej. Przeciętny Polak w ciągu roku spożywa 65 litrów napojów gazowanych oraz 21 litrów soków owocowych.

 

Strona 5 z 9

Złota myśl

Wszystkie dzieci rodzą się geniuszami, a my przez pierwsze sześć lat ich życia pozbawiamy je tego geniuszu.

— Buckminster Fuller 

Reklama

Reklama